Тъмна бок бира Ла Трап 0,75 л. бутилка за еднократна употреба

 
La Trappe Bock
Приготвя се от 1122 г в манастир. Единствената трапистка бок бира се произвежда от пивоварната на абатството Koningshoeven под марката „La Trappe Bockbier“ - с коркова тапа. Освен единствената трапистка бок бира, тя е и единствената в света бира бок, която продължава да ферментира и в бутилката. „La Trappe Bockbier“ е сезонен продукт и се произвежда през есента и зимата. Отличава се с рубиненочервен цвят, плътен вкус, малцов аромат и леко горчив послевкус на печен малц и хмел. Произвежда се с позволението и под контрола на Ватикана. През 2011 г. е обявена за най-добра световна тъмна бира в бутилка.
Алк.: 7 %

La Trappe се вари от 1122 г., като в началото манастира се е казвал на името на бирата (Ла Трап) и се е намирал в Франция, а от 1880 г. след преместването на самите монаси в Белгия и Холандия, бирата се прави в манастира Конингсхуфен, на границата с Белгия и Холандия, като интересното е, че в света има само седем манастира, който правят бира и до днес ,като всички те са от един и същи орден(на св.Бенедикт),така,че когато говорим за La Trappe, всичко това важи в пълна сила и за другите 6 манастира ,които се намират в Белгия. Св. Бенедикт е светец живял през 6-7 век, неговите правила по отношение на монасите са: моли се и работи (Ora at Labora), за да могат да се наричат истински монаси, монасите от ордена на Св. Бенедикт, трябва да се изхранват единствено от собственият си труд, те не могат да живеят от нещо, което не са произвели със собствените си ръце. През 12 век се намесва папа Инокентий III, който решава, че монасите трябва да минат под контрола на Ватикана и да се следи за високото качество на техните продукти, както и това дали те спазват правилата сами да произвеждат това от което живеят. От 1200 г. производството на Ла Трап става под контрола и със съдействието на Ватикана, който в по-късните векове слагат на гърба на етикета черен шестоъгълник с знака "Автентичен трапист продукт", който отличава бирата от всички други бири по света направени по рецепта на бири от монаси. Ла Трап бирите са с високо ниво на ферментация и се варят при висока температура, всички те са с ре-ферментация в бутилката, горно варене, екологично чисти и направени в затворен цикъл на производство. Всички съставки за направата на Ла Трап, като хмел, малц, мая, пшеница, както и водата, която идва от 90 метра дълбочина в кладенец в манастира, се произвеждат от самите монаси. Това са най-високият клас Белгийски ейлове (бири), като La Trappe е единствената хуманитарна бира в света, всички печалби от продажбата и отиват за социални дейности, дарителство или за хора в нужда по целият свят, нещо което се гарантира от Европейският парламент и Ватикана. От La Trappe се произвеждат 53 хиляди хекто литра, което се равнява на 530 хиляди литра годишно производство, както разбирате, това е изключително малко количество.

Правилата на Ватикана са: Трапистки бири
По отношение на трапистките бири, критерии за присъждане на логото "Автентичен трапистки продукт" са следните:

1. Бирата трябва да бъде произведена в рамките на стените на трапистки манастир, или от самите монаси или под техен надзор.

2. Пивоварната трябва да бъде от второстепенно значение за манастира и производството и търговията с нея трябва да се основават на практики, присъщи на монашески начин на живот.

3. Пивоварната не е предназначена да бъде търговско и комерсиално предприятие. Икономическата цел на пивоварна трябва да бъде насочена към помощ, а не към финансова печалба. До 20 % от доходите продажбите на бирата трябва да покриват разходите за живот на монасите и поддръжката на манастирските сгради и съоръжения. Остатъка от дохода, който е над 80 % трябва да е предназначен за благотворителност, за социална работа и помощ на нуждаещите се лица по света.

4. Трапистките пивоварни трябва да са обект на постоянно наблюдение, за да се гарантира безупречното качество на техните бири.

Знакът "Автентичен трапистки продукт" за произвежданите от тях бири имат право да поставят само следните абатства
"Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis" (Белгия) - за бира "Achel",
"Notre-Dame d'Orval" (Белгия)- за бира "Orval",
"Notre-Dame de Scourmont" (Белгия) - за бира "Chimay",
"Notre-Dame de Saint Rémy" (Белгия) - за бира "Rochefort",
"Notre-Dame du Sacré-Cœur de Westmalle" (Белгия) - за бира "Westmalle",
"L'Abbaye de Saint-Sixte" (Белгия) - за бира "Westvleteren и
"Abdij O.L.Vrouw van Koningshoeven" (Холандия) - за бира "La Trappe".

Цена: 10.12 лв. за 1 брой
« назад