Шампанско Кристал Розе 2008 г. 0,75 л. с кутия

Cristal rose Сорт:
Пино Ноар 60%, Шардоне 40%
Произход:
През 1974, почти 200 години след създаването на „Мезон Луи Родерер” и 100 години след Кристал, Жан-Клод Рузо реши да сътвори Кристал Розе. За да постигне целта си, той подбра пино ноар от стари лозя, известни като най-добрите в Aй. Засадени са на варовиков блок, върху почви с високо съдържание на варовик и глина. В най-добрите години, тези лозя дават изключително зрял плод с кристална чистота на киселините, която съответства точно на стила „Кристал”. Понастоящем, реколтата, която дават е био.
Дегустационни бележки:
Цвят сьомга с блестящи отблясъци и невероятна младост. Жива игра, еднородни и фини перли. Интензивен, богат, омаен букет от червени плодове и цитрусова кора, свързани с по-комплексни нотки на кедър и мъзга. В чашата ароматите нежно се развиват – от сухи плодове, пресни бадеми и франджипани еволюират в нотки на Тарт Татен, печени ябълки и карамел. Вкусът е мек, копринен и притежава удивителна хармония и концентрация на плода. Атаката е плодова и свежа. Тялото е фино, плодово, плътно, разлива се и разкрива аромати на захаросани цитрусови и сушени плодове.”
Jean-Baptiste Lécaillon
Винификация:
20% от вината отлежават в дъбови бъчви, като всяка седмица се прави батонаж. Не изкарват млечнокисела ферментация. За да направи шампанско розе, Луи Родерер използва метода „обезкървяване” след студената мацерация, която продължава около 5-8 дни. За да достигне съвършенство в развитието, Кристал Розе съзрява в продължение на 6 години в избата и 8 месеца след дегоржажа. Дозажът е в порядъка на 8-10 гр./л и се определя в зависимост от реколтата.
Цена: 920.00 лв. за 1 брой
« назад