червено вино Шато ле Троа Кроа Фронсак 2015 г. 0,75л. Фамий Патрик Леон,Бордо ~ Франция

Chateau Les Trois Croix

ШАТО „ТРИТЕ КРЪСТА“, ЕДИНСТВЕН ПО РОДА СИ ТЕРОАР

През 1712 три кръста са издълбани на свода на винарната, за да засвидетелствуват за дългата винена история на Шато Трите Кръста. Имението е кацнало на 86 метра надморска височина върху най-високото варовиково плато на района. Гледката, която се разкрива пленява – тук са лозята, малките долчета, типичните могили за Фронсак, или както често го наричат жирондинската Тоскана, която ни привлича всички.

Глиненото плато, което е съставено от типичната „моласа от Фронсак“ – хилядолетни наноси, почива върху вровикови скали, които често пропускат води до повърхността. Това дава възможно най-добри условия да се отглежда кралския сорт Мерло, но и Каберне Фран, което е една пета от масивите.

СЕМЕЙНАТА СТРАСТ

Мечтата на фамилията Патрик Леон...

През юни 1995 година се озоват в плен на чара на Фронсак, с неговите прелестни гледки, лозя, тероар, в плен на мястото наречено „Трите Кръста“.

ТРИ КРЪСТА ЗА ТРИМА НАСЛЕДНИЦИ

Този знак е даден, за да стане мечтата реалност.

Но това означава най-вече семейството да може да споделим с нас малко от духът на една фамилия, духът на един тероар, или просто да споделим с нас огромното удоволствие от едно голямо вино.

Патрик Леон баща твори вина икони за Алексис Лишин, Шато Мутон Ротшилд, Опус Уан в Калифорния и Алмавива в Чили.

ХРОНИКИТЕ НА ЕДНО ВИНО

Всичко започва през зимата, когато лозята се режат – артистична дейност, където всяка лоза има точно определен размер, който определя как ще израстне и какъв плод ще даде.

Всеки ден наблюдаваме, чакаме, предугаждаме, за да вземем правилните технологични решения в хрармония с природта, тероара и да почувстваме лозята, а от там и какво ще стане виното.

Пролет и лято, това са дни през които ние сме навън при лозята. Работата е ръчна, като условие за безкомпромисно качество в последствие. Обезлистяваме ръчно два пъти лозята и един път берем гроздето докато е зелено с цел да оставим само най-доброто. Целта е малко продукция, която се радва на най-добри условия за зреене. ЧИСТ ПЛОД Идва най-сетне и беритбата. Целият процес е ръчен. Гроздето се слага в малки касетки от по 10 килограма и така зърната остават цели и здрави. Следва ръчен подбор на най-добрите зрънца.

Гроздето се подбира два пъти – преди да се озоват в бъчвата ние искаме да сме сигурни, че това ще бъдат само чисти, зрели, здрави и качествени зърна. Виното ще е такова, каквото е и гроздето.

ХАРМОНИЯ И БАЛАНС

Следва работата на гроздето в бъчвата – потенциалът е вече там, ние само трябва да го отприщим.

Няма „чудотворни“ рецепти как всяка година да получим невероятно вино! Но преди всичко ние предпочитаме бавни ферментация и мацерация – от 4 до 5 седмици.

Виното отлежава изцяло в малки бъчви между 12 и 15 месеца. През това време ние наблюдаваме как се ражда едно хармонично и балансирано вино - баланс и хармония между танини и плод, между сочност и сила.

Цена: 41.90 лв. за 1 брой
« назад