Червено вино Поджио Тео Кианти Класико Валеано DOCG 2013 г. 0,75 л. Пичини Италия

POGGIO TEO  Single vineyard Chianti Classico DOCG

Сорт : 100% Sangiovese

Алкохол : 13,5 % 

Отлежаване : 12  месеца в дъбови бъчви, 3 месеца във Френски барици, 3 месеца в бутилката

 Кианти Classico Poggio Teo произхожда от склоновете на хълмиста местност със същото име в типичния Тоскански регион, който прилича на малко късче от рая, където времето изглежда е спряло. Това което различава едно качествено вино от друго, е земята: композицията от почва и подпочва, микроклиматът, влияние на слънцето… POGGIO TEO  Single vineyard Chianti Classico DOCG е направено от избрано грозде от сорта Sangiovese, отгледано на около 400 м. надморска височина, в земя традиционно използвана за отглеждането на грозде за производството на вино още от времето на Етруските. Тези характеристики са комбинирани за създаването на отличителния чист характер на Chianti Classico “Poggio Teo”. Гроздето от едноименното лозе се бере на ръка в края на септември, когато достига своя пик на зрялост. Само най-внимателно избраните грозда се използват за създаването на това специално вино. Мацерацията протича в съдове от неръждаема стомана за 10-15 дни, като по същото време се осъществява и алкохолната ферментация при температура не по-висока от 28-30ْ С . Към края на годината виното приключва своята малолактична ферментация и се съхранява в дъбови бъчви с различен размер за няколко месеца. Следва по нататъшно отлежаване в бутилката преди пускането му в продажба.

Награди:

IWSC 2009 – SILVER MEDAL

WINE & SPIRIT APRIL 2009       91 POINTS “BEST TUSCAN REDS”

Cooling mint character lifting the rich cherry fruit at the centre of this wine. It feels generous and long with firm, earthy tannins, brighten by acidity. Decanting will bring out the wine’s elegance especially with duck ragu.

 WINE SPECTATOR OCT 2008 – 86 POINTS

Plummy, with a hint of chocolate. Medium-bodied, with a tasty, easygoing palate and a fresh, spicy finish.

WINE SPECTATOR OCT 2006 – 89 POINTS

Bright cherry and berry aromas follow through to a medium-bodied palate, with fine tannins.

JAPAN WINE CHALLENGE 2008- SILVER

DECANTER 2008 – GOLD MEDAL

CHALLENGE DU VIN 2008 – SILVER MEDAL

LIBRARY COLLECTION 2008 BY IWC 

88 points out of 100. “Just beginning to show development, vanilla, liquorice and herbal aromas. Full, plumy palate with stewed, jammy fruit. Long, persistent and intense on the finish.                                                   

IWC 2008 – BRONZE MEDAL                                              

 IWSC 2008- BRONZE MEDAL

Цена: 26.30 лв. за 1 брой
« назад