червено вино Мавруд 2016 г. 0,75 л. Имение Нерагора, с.Черногорово, България

Neragora Mavrud

Neragora wines - хубавото вино се ражда от земята и от любовта към нея. Чистата земя, обработвана  с биологични методи за да даде грозде с възможно най- добро качество, което ние в Нерагора превръщаме във вино, напитката на боговете.

Две души, една голяма визия, една мечта. Тази на Масимо Ацолини, италиански предприемач с дълъг опит в биологичното земеделие, който през 2002 открива скритата красота на българското село Черногорово. Късче земя с дива и чиста природа, чиято красота и потенциал привличат вниманието на Масимо и го карат да вземе решението да ги съхрани, да запази този пейзаж, който иначе рискува да се изгуби. Събуденото чувство към мястото се превръща постепенно в конкретен и мащабен проект. Този проект днес дава своите плодове и отразява двете души на това място- вдъхновена креативност и стремеж към максимално високо качество.

Мавруд

Този стар български сорт се счита за един от най-древните в света. Виното е посветено на тракийския воин Мавруд. Легендата разказва, че във времена в които отглеждането на лозя било забранено, майката на Мавруд продължила тайно да гледа лозе и да прави вино. То давало на Мавруд сила и кураж и го правело непобедим и готов на всякави подвизи. Когато царят разкрил това, нарекъл виното на името на Мавруд и лозята били наново засадени в царството.
Виното е с ярък черешов цвят. Ароматът е богат и многопластов с нотки на череша, червени плодове, касис и подправки. Вкусът е силен и решителен, сочен и плодов. Танините са кадифено меки, финалът е дълъг и свеж. Вино подходящо за дълго отлежаване, поне 10 години.

Гастрономически съчетания - съчетава се добре с телешко месо, месо на грил, дивеч, сирена.

Класификация

Вино със защитено георграфско указание; биологично вино.

Сортове: 100% Мавруд

Район на производство: Черногорово - Тракийска низина, България

"Жив, непрогледен пурпурен цвят. Носът е въздействащ и интензивен с нотки на смола, босилек, череша с черен шоколад и кардамон. Загладено и хармонично, средно до плътно тяло с осезаемо присъствие на дъбова дървесина във вкусовия аромат и спокоен, елегантен завършек."

DiVino (Януари 2015)
Цена: 43.00 лв. за 1 брой
« назад