Червено вино Ил Пино ди Бисерно 2016 г. 0,75 л. Тоскана Италия

Il Pino Di Biserno IGT

IL Pino di Biserno е етикет от асортимента на Tenuta di Biserno в Bibbona, който отразява тероара в имението и е класическо вино от Upper Maremma. Въпреки, че е произведено от грозде от млади лозя, наситеността на завършеното вино показва потенциала и характера на Tenuta di Biserno.

Tenuta di Biserno е новият проект на семейство Антинори в Италия.

Bibbona

Тoва очарователно средновековно селище от етруски произход се намира в провинция Livorno, край Тосканската Ривиера. Разположено само на 4 km северно от своя известен съсед  Bolgheri, Bibbona запазва характера и духа на древна Тоскана. През 1994 г. Lodovico Antinori търси допълнителна земя за разширяване на неговата Tenuta Dell Ornellaia и открива Tenuta Di Biserno, в областта Bibbona. Той установява, че районът има много потенциал и е се вдъхновява да направи нови и различни вина, в съвсем различен тероар (с повече хълмове и камъни) от близкият регион Bolgheri. В тази територия с изключителни лозя, имението на Tenuta di Biserno притежава едни от най-добрите тероари.

Едни от водещите фигури на Италия, създатели на революция в италианската енология и винопроизводство, братята Marchese Piero и Lodovico Antinori се радват на световна репутация за новаторство. Въпреки твърдението на Piero, че сортът " Sangiovese е част от нашето ДНК в Тоскана", той и брат му широко експериментират с нови сортове грозде и комбинации, които са довели до създаването на така известните в света червени вина Tignanello и Ornellaia, оценени от престижното списание Wine Spectator като "най-добри вина в света ". Сега, заедно с брат си Lodovico, той инвестира в нов проект - Tenuta Di Biserno в Тоскана, с една и съща страст и желание за промяна.

Класификация: Tuscany – Indicazione Geografica Tipica (IGT)

Сортове: Каберне Фран 35%, Каберне Совиньон 32%, Мерло 25% и Пти Вердо 8%

Първа реколта: 2004

Възраст на лозята: 5 години

Гъстота на лозята: 6500 лози/хектар (2361 акър)

Гроздобер: Началото на Септември

Метод: Бере се на ръка. Гроздето се събира в 15 килограмови касетки, след което се подбира на сортировъчната лента

Винификация: Чепките се отделят и гроздето се подлага на лека преса. Ферментацията протича при контролирана температура в метални съдове за 3-4 седмици при 28ْ С. Малолактичната ферментация се осъществява в барици (50% от мъстта), останалата част в съдове от неръждаема стомана.

Отлежаване в бъчви: 12 месеца в нови и двугодишни френски бъчви

Отлежаване в бутилката: 6 месеца

Потенциал за отлежаване: За директна консумация или съхранение от 5 до 7 години

Цвят: Наситен, искрящ рубинен

Аромат: На нос е интензивно, с усещане за зрели плодове, тъмен шоколад, подправки и дъб

Вкус: виното е с отличен баланс, деликатни танини и плод, като всичко това води до хармоничен и елегантен дълъг финал.

Алкохолно съдържание: 14.5%

Киселинност: 4.8

Ph: 3.5

Награди:

Wine Spectator :

94 точки за 2006 реколта

93 точки за 2005 реколта

92 точки за 2004 реколта

http://wines.winespectator.com/wine/search?submitted=Y&forwarded=1&size=25&winery=pino+di+biserno&text_search_flag=wine%5Fplus%5Fvintage&search_by=all&fuzzy=no&sort_by=score&case_prod=&taste_date=&viewtype=

92 точки Робърт Паркър -  за 2005 реколта

93 точки от за 2005 реколта

4 звезди от  - highly recommended за 2004 реколта

88 точки от Falstaff

Цена: 75.00 лв. за 1 брой
« назад