чаена естествено газирана ферментирала напитка Комбуча Лайф Класик 0,330 л. PET

KOMBUCHA

естествено газирана, натурална напитка с митични възможности, хилядолетна история и бляскаво бъдеще!

 Историята на комбуча започва през 250 г. пр. Хр. когато хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „елексир на безсмъртието". Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас", в Австрия я наричали комбухер, а в Америка - комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия". Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба". А комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).

От какво е изградена чудотворната гъба? Комбуча съдържа много различни по свойства органични киселини (млечна, оцетна,глюконова, глюкоронова, яблъчна киселина,а също и етанол), открити при лабораторни изследвания, проведени във Франция; активни ензими (лактаза и инвертаза), аминокиселини(които се свързват с мукополизахариди и образуват междуклетъчна течност, която играе ролята на „смазочна течност" в ставите. Това е особено важно за културистите, защото голяма част от тях страдат от тендинит - възпаление на сухожилията), полифеноли, хром, желязо, фосфор, калий, натрий и сяра. Високото съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6, превръщат гъбата комбуча в мощно лечебно и освежително средство, дори и при процесите на детоксикация, като се свързва с отровите в организма в черния дроб и ги отвежда в отделителната система. А наличието на оцетна и L-млечна киселина възпрепятстват развитието на салмонела и растежа на някои плесени, а освен това се наблюдава и положителен ефект при подагра, артрит и атеросклероза, т. е. състояния, свързани с прекомерни количества холестерол и пикочна киселина в организма.

Въпреки че наричат комбуча гъба, тя по същество е плесен, образувана от следните микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Тази симбиотична култура образува зоокилим. Името „чаена гъба" се дължи именно на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. По строеж прилича на оцетната гъба.

В световен мащаб промишленото производство на Kombucha датира от преди 15-20 години.  Само в САЩ са регистрирани над 15 производителя , като оборотите им от едва няколко милиона долара  през 2001г през 2009г.  достигат над 100 милиона долара. Гиганти като Кока Кола и Ред Бул също имат свое производство.

 В Европа според изследване публикувано Ноември 2009г. пазара на функционални храни и напитки за Европа към 2004г е бил 54 милиарда евро. През 2010г. оборота достига 210 милиарда евро.  Много специалисти в областа на маркетинга на енергийни и функционални  напитки определят Kombucha, като напитката на 21 век .

 За българския пазар Комбуча Лайф е по същество съвсем нова напитка. Към момента няма произведена комбуча на територията на България, както и няма внос на наложени в световен мащаб марки. Комбуча Лайф е в сегмента "функционални напитки" и освен една приятна и освежаваща безалкохолна напитка е с многобройни ползи за здравето. Този сегмент в България се разширява всяка година с пъти и многобройните специализирани щандове и магазини потвърждават тази тенденция. Комбуча Лайф е натурална напитка, без каквито и да е подобрители и консерванти. И въпреки, че това е една жива напитка, срока и на годност е 6 месеца. Това се постига по естествен начин чрез вторична ферментация, която се формира в бутилката. Става дума за т.н. лека ферментация, която спира до стойности не по-високи от 1% алкохол, което си е обуславя твърдо като безалкохолна функционална напитка.

 Комбуча Лайф Класик

Комбуча Лайф Класик е комбуча произведена по класическа рецепта – зелен чай, бяла захар и филтрирана вода.  Тази масово разпространена формула е приета за класика в производството на напитката. Рецептата минала хилядолетни изпитания е в основата и на нашата Комбуча Класик. Цвета на напитката е жълт, леко мътен а вкуса е на леко започнал да ферментира гроздов сок. Ще усетите и аромати на ябълка и мед. Неподправения сладко – кисел  вкус, гарниран с гъделичкащи непцето хляди мехурчета от естествената и газировка ще оставят дълбок спомен в сетивата ви за нещо уникално и екзотично. Леко горчивия послевкус е страхотен завършек на всяка глътка. Богатсвото от аромати и вкусове идва от палитрата от активни вещества, естествено налични във всяка бутилка.

В производството на Комбуча лайф Класик използваме листа от сертифициран, чист зелен чай Гънпаудър. Доказано от практиката и от изследванията е че комбуча културата се чувстава най-добре в среда създадена от този чай. В такава среда тя успява да даде всичко от себеси за да може в крайна сметка да се получи това, на което ние казваме „класика”.

Препоръчваме да консумирате Комбуча Лайф Класик охладена до около 10 градуса.

Цена: 1.86 лв. за 1 брой
« назад