узо Пломари 3,0л. Гърция

Характерният вкус и особеният аромат на Узо Пломари са резултат от уникалната рецепта, наследена от Исидорос Арванитис, която той e запазил в дълбока тайна.
Рецептата се дели на две части- една за първата и една за втората дестилация.
Всяка част се знае наизуст само от един човек от дестилерията.
Единият човек знае плодовете и билките за първата дестилация, а другият плодовете и билките за втората дестилация.

Уникалната рецепта на Узо Пломари е съставена от голямо разнообразие от плодове и билки от остров Лесбос - копър, анасон, канела, индийско орехче и екстракт от мастиха.
Има общо над 15 плода и билки от остров Лесбос, сред които господства анасонът, отглеждан в с. Лисвори в нивите, собственост на дестилерията, мястото, на което расте най-добрия анасон в света. Анасонът на Лисвори дължи славата си на отличното си качество и богат аромат. Те са резултат от идеалния микроклимат на района и плодородната почва. Съседството на нивите с морския залив на селището Калони осигуряват разхлаждането на полята. Те „се мокрят” от бриза на морската авра, а вулканичната почва, богата на неорганични съставки, осигурява на анасона идеални условия на растеж.
Анасонът е едногодишно тревисто растение. Затова всяка година в Лисвори се пази най-доброто семе, което ще се засее следващата година.
След като бъде нарязан, анасонът се изсушава на полето и след това се събира, пресява и поставя в специални чували. Те се съхраняват внимателно на място, където температурата и влагата се регулират непрекъснато, 12 месеца в годината, 24 часа в денонощието.Също толкова важна съставка на Узо Пломари е меката, кристална вода от изворите на река Седунта, която придава особен характер на узото, както и уникалната по характеристики сол от известните солници на Калони от о-в Лесбос.

Алк.: 40 %

Цена: 104.71 лв. за 1 брой
« назад