спиртна напитка Байджо Маутай Флайнг Феъри 0,50л. Кутия, Китай

МАУТАЙ – НАЦИОНАЛНАТА НАПИТКА НА КИТАЙ

Какво е байджу?

(това изписване и произнасяне – байджу или байджо, с ударение върху първата сричка, е възприето в Европа, САЩ, Австралия и др. страни. В Китай се произнася по различен начин от различните народности – байдзию, байджию, байчю и т.н.)

Байджу е най-популярната спиртна напитка в Китай, наричана понякога „китайска водка“ („китайска ракия“ в България), с алкохолен градус обикновено между 35 и 60о. В буквален превод означава бял алкохол, бяло вино – в Китай дори и спиртните напитки се наричат вино. Мнозина биха очаквали да се произвежда от ориз, но не, болшинството продукти се произвеждат от сорго, често в комбинация с пшеница и само много малка част от видовете байджу се произвеждат от ориз, които приличат на саке, но са с висок алкохолен градус. Байджу е най-продаваната категория спиртни напитки в света, следвано от уиски, водка, коняк и др. Произвежда се от преди повече от 2 хилядолетия в Китай, като придобива особена популярност около 2 век след н.е., когато е изобретена дестилация в нещо наподобяващо чайник на 2 нива и се е стигало до 26о алкохолно съдържание. Истинското развитие със съвременна дестилация започва по времето на династията Мин  (1388 -1644 год.) от когато има незначителни промени в технологията, която се предава от поколение на поколение. В Китай сигурно има хиляди марки и видове байджу, но сред тях Маутай е абсолютен лидер на пазара.

Сорго – вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини и може да се отглежда в бедни почви, затова е най-разпространено и има голямо значение в Африка, Централна Америка и Южна Азия. В болшинството случаи реколтата не се нуждае от химични торове, пестициди, хербициди и др. химикали. Соргото е известно в България като метла, метлина,  отглежда се в малки количества в страната и в много страни по света. Използва се за храна, за зелен и зърнен фураж, силаж, захарен сироп, добив на нишесте и производство на метли. Соргото е основна култура в страните с тропичен климат, където други зърнени култури се отглеждат трудно, а добивът го нарежда на пето място сред зърнено-житните култури. Най-големи производители са Нигерия, САЩ, Индия, Мексико, Аржентина. Не съдържа глутен и от него се произвеждат различни видове твърд хляб и др. био и органични тестени изделия. В Китай соргото е основна суровина за производството на алкохолни напитки - байджу. Маутай инвестира непрекъснато огромни средства в подпомагане на селскостопанските производители за развитие на органичното производство на сорго, без употреба на каквито и да било химикали.

Маутай – най-популярната марка байджу, по името на едноименното планинско градче Маотай в югозападен Китай, провинция Гуейджоу. В околността са съществували много малки производители, които след учредяването на Народна Република Китай се обединяват в една единствена фирма с държавно участие - Kweichow Moutai  (Куейчоу Маутай). Маутай в момента е като областта Коняк във Франция. Единствено алкохолните продукти произведени в града могат да носят името Маутай.
Маутай е символ на качество и престиж, националната напитка и гордост на Китай и се разпространява вече в над 100 страни по света. Известна е като „напитката на дипломатите“ -Хенри Кисинджър е казал при първото посещение на американски президент в Китай – „Ако пиехме повече от този еликсир, не бихме имали никакви проблеми във взаимоотношенията си“. Няма правителствено, фирмено или голямо лично парти/събитие в Китай, на което да отсъства Маутай. Сред известните ценители на Маутай се нареждат президентите на много страни като Никсън, Барак Обама, Путин. Популярният артист Джеки Чан е голям любител и дори има създадена специална серия на негово име.

 

Маутай – как се произвежда?
Производственият процес трае около година (за сравнение - уискито се произвежда за около седмица) и включва много и разнообразни традиционни ръчни обработки и процеси, усвоени през столетията. Накратко, органично произведеното сорго се вари и пропарва за омекване на зърната, след което към тях се добавя закваска от пшеница за да стартира ферментационния процес. Самата закваска се подготвя и отлежава 6 месеца предварително. Така наречената „суха“ ферментация се извършва отначало на открито, а впоследствие зърното се поставя в шахти и се запечатва с кал от местната река. Зърното зрее по този начин около месец, след което се вари и пропарва, като течността се отделя и дестилира. Към употребеното зърно се добавя ново сорго и отново започва нова обработка и ферментация. Процесът се повтаря седем пъти. За една година се извършват 9 пъти варене и пропарване на суровините, 8 ферментации, седем филтрации и дестилации. Следва стареене в продължение на една до 5 години обикновено, в запечатани, ръчно изработени, глинени делви. Накрая, продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на специфичния, уникален аромат на Маутай.

Интересно е да се отбележи, че Маутай продължава да старее и в бутилките, превръщайки го в обект на непрекъснат колекционерски интерес. Всяка година цената нараства и колкото повече години минат толкова по-висока е цената. Фирмата произвежда от години и много лимитирани серии – например, бутилки във формата на животните от китайският зодиак, цените на които скачат 10-кратно в рамките на няколко години. 

Маутай – как се консумира?

Маутай се консумира на стайна температура без добавяне на вода или лед, преди, заедно с храната и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 10-15 мл. При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Когато се чукате трябва да държите чашката в основата с 2 ръце и винаги трябва да се опитвате вашата чаша да е по-ниско.
В наши дни по света Маутай се пие и на шотове в барове, все по-популярни навсякъде по света  стават коктейлите на основата на Маутай, в доста страни вече има специализирани коктейл барове само с Маутай. Специалистите казват, че Маутай скоро ще задмине по популярност напитки като текила и кашаса, може би дори ром и джин, особено като шотове и коктейли.

Дегустационни нотки

Много е трудно да се определят дегустационните нотки на Маутай, поради голямата комплексност на напитката. В сложните процеси на ферментация и отлежаване играят роля много фактори – като се започне от планинската вода и калта от нея, с която се запечатват шахтите; глината от съдовете за отлежаване, въздухът и климатичните особености. Според специалистите в процеса участват близо 2000 специфични микроорганизми, характерни единствено за градчето Маутай.
В един момент дори е правен опит част от производството да бъде извършвано на друго място, но със същите материали и технология. Резултат е бил, че качеството се е влошило и фирмата се принудила да се откаже.
В Маутай ще откриете над 1200 различни аромати - много тропически и екзотични плодове, аромат на круши, сливи, праскови, кайсии и типичен соев и „умами“ вкус и аромат, ядки, черен шоколад, горчиви билки, дори глина.
Маутай е известен и като алкохолът с най-дълъг послевкус. Един мини шот от 10 мл, както обикновено се пие, е достатъчен в продължение на много минути да изпитвате невероятни аромати и вкусове.
Маутай, също така, е най-добрия избор на напитка за съчетаване с китайска и азиатска кухня, с пикантни ястия, риба и морски даррове. За отбелязване е факта, че Маутай е с така наречения „придобит вкус“ -  за несвикналото небце, първоначалното впечатление е доста странно, но така е с голяма гама алкохолни напитки. Изисква се време и дегустации с подходяща храна, докато човек стане истински ценител на еликсира.

Награди
1915, the United States, "Panama World Expo" Gold Award
1985, the International Food Tourism Competition Jin Gui Ye Award
1986, France, Paris, the twelfth International Food Fair Gold Award
1986, Хong Kong "Asian Star" packaging award
1987, Hong Kong's Third World Advertising Conference, China's Export Advertising Award
1989, the first Beijing International Exposition Gold Award
1991, the second Beijing International Exposition Gold Award
1992, the first American International Wine Competition Gold Award
1992, the Hong Kong International Food Fair Gold Award
1992, Tokyo, Japan Fourth International Wine Fair Gold Award
1992, French Paris "World Star" International Packaging Award for  "Han Emperor Maotai wine" packaging
1993, the French Bordeaux Wine Spirits Exhibition Special Award
2005, the company received International water resources protection outstanding contribution Award
2005, the company won The International certification Network and the China quality certification Center of Excellence management organization Award

2012, the first World Spirits Competition gold medal
2013, the Global Performance Excellence Award
2014, the Maotai liquor by the "Brussels International Spirits Competition” Gold Award
2015, the Brussels International Spirits Competition - Grand Prix  for “Flying Fairy 53 degrees Maotai -highest award - big gold medal
2015, San Francisco set November 12 as "Maotai Day"

Още линкове по темата:
https://en.wikipedia.org/wiki/Maotai
http://www.scmp.com/business/companies/article/2086399/moutai-overtakes-diageo-worlds-most-valuable-liquor-firm
http://www.vogue.com/article/baijiu-cocktail-recipes-chinese-liquor
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/594/bws/maotai-or-moutai
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/apr/09/umami-fifth-taste - умами
https://talesofthecocktail.com/products/baijiu-chinas-old-school-liquor-gets-cool
https://www.facebook.com/moutaiglobal/
https://www.instagram.com/moutai.china/?hl=en
https://twitter.com/moutaiglobal?lang=en
http://www.foodrepublic.com/2016/12/22/162582/
https://www.youtube.com/watch?v=PZmZT9uM0lQ
https://www.youtube.com/watch?v=Up7Lt3cNEt0
https://www.youtube.com/watch?v=nY8j42iWBTQ

В България Маутай се предлага засега в 3 разновидности:

- Маутай ингбин (Йинбин означава „Добре дошли“ на китайски  и е най-подходящ продукт за първоначално запознаване с комплексните вкусове и аромати на Маутай)

- Маутай Принс – благодарение на наситения си и богат „умами“ аромат е най-подходящ за коктейли с напитката;  53 % алк.

- Маутай Летяща Фея (Kweichow Moutai)(наричан от китайците- Feitian) – най-популярният, световно известен и търсен продукт, изключителнa напитка за ценители; 53 % алк.

Цена: 348.00 лв. за 1 брой
« назад