Новозенладският Brancott Estate Sauvignon Blanc спечели наградата „Най-добро бяло вино“ на Фестивала на виното Бургас 2014 !

06 Август 2014 г.
Новозенладският Brancott Estate Sauvignon Blanc спечели наградата „Най-добро бяло вино“ на тазгодишното издание на Фестивала на виното в Бургас, провел се между 31 юли и 3 август в Морското казино.
На принципа на „сляпата дегустация“ посетителите на Фестивала имаха възможността да опитат продукти на винарски изби като "Едоардо Миролио", "Изба Карабунар", "Мараш", "Мидалидаре Естейт", "Винпром Пещера", "Тера Тангра", "Дивес Естейт", "Даробас", "Черноморско злато" и други – общо 25 участника, но публиката бе обезоръжена от „емблемата на новозенландския совиньон блан“, както е по-известен Brancott Estate.
За Brancott Estate:
С аромат на сладко зряло цариградско грозде и пъпеш, това вино е считано за емблема на новозенландския совиньон блан от района на Марлборо. По време на производството му повечето гроздови зърна са пресовани леко, за да се получи възможно най-лекия и свеж сок. Други са оставени в контакт с ципите за няколко часа, за да се увеличи добива и да се осигури сила и пълнота на вкуса. След това сокът ферментира бавно при ниски температури, за да се запазят отличителните за региона и сорта белези.
Виното се комбинира идеално със стриди, гриловани скариди и сьомга, бяла риба и зелени салати с магданоз, зелен пипер и лимон. Средиземноморските и турските ястия с хумус, маслини и фета също пасват добре. Макар и да е създадено, за да се пие младо, това вино може да отлежава до три години, за да развие изцяло своята комплексност.
История
Избата започва работа през 1934 г., а първите вина продава през 1944 г. В момента е лидер в производството на совиньон блан от Марлборо.
В началото на 1970 г. всеобщото мнение е, че Нова Зеландия е прекалено студена за отглеждането на каквито и да е сортове вина. Въпреки това обаче Montana Wines, както е известна избата на Brancott Estate през това време, започва да засажда нашироко своите първи лозя в Марлборо, включително и тогава малко известния совиньон блан.
Първата реколта от Марлборо совиньон блан през 1979 г. е началото на феномен, който не само поставя Нова Зеландия на световната винена карта, но и се превърща в емблематичен за района сорт, на който страната дължи славата си днес. В рамките на десет години от съществуването си, Марлборо совиньон блан печели престижния трофей 'Marquis de Goulaine' за най-добър совиньон блан на Международния конкурс за вина и спиртни напитки в Лондон.

BRANCOTT ESTATETM е ангажиран с устойчиви практики и е сред основателите на Новозеландското дружество за производство на вино от устойчиви лозя, създадено през 1995 г. В момента всички винопоризводители в Нова Зеландия се придържат към нейните правила.
« всички новини