Костасера Амароне класико резерва 2009 г. 0,75 л. Мази Италия

Класификация:

Amarone della Valpolicella Classico DOC

Сортове:

70% Corvina, 15% Rondinella, 10% Oseleta, 5% Molinara

Винификация:  Costasera Amarone е  направено по древния метод ”Appassimento”, който се използва от римски времена. Костасера Амароне класико резерва 2003 г. включва и древният сорт Oseleta,преоткрит от Masi. В края на Септември и началото на Октомври най-доброто грозде от лозята се бере и се оставя на традиционните бамбукови скари, където процесът на натурално сушене се контролира от системата NASA (natural appassimento super assistant). В средата на Февруари гроздовете губят около 40% от водното си съдържание и придобиват по-висока концентрация. От използваното грозде само сортът Corvina е обект на незначителна натурална атака от “ботритис” (благородна плесен). Сортът Oseleta придава по изразени танини и по-дълбок цвят на виното. Последната ферментация отнема 35 дни и протича в 30-40 хектолитрови барели. Използват се селектирани дрожди, високо устойчиви на алкохол, накрая следва малолактичната ферментация.

Отлежаване: 28-30 месеца в 600 литрови бъчви от Славонски и Алмерски дъб. След това минимум 6 месеца виното старее в бутилка.
Потенциал за стареене: 30 – 35 години

Характеристики: Дълбок и тъмен рубиненочервен цвят. На нос се усеща аромат на слива и череша с нотки на презрял плод и ядки. Превъзходно, богато и меко на небцето, с богат черешов вкус и меки нотки на мента в послевкуса. Дълъг финал с усещане за шоколад.

 

Цена: 87.90 лв. за 1 брой
бр.
« назад