Вайо Амарон Амароне Класико Середжо Алигиери 2012 г. 0.75 л. Мази Италия

През 1353 г. Пиетро, синът на известният поет Данте Алигиери закупува голям имот в склоновете на Верона. Имотът все още е собственост на потомците на автора на "Божествена комедия" и след внимателна реставрация днес е историческа резиденция с осем апартаменти, конферентни зали, зали за дегустации и лозя, отглеждани със страст и професионализъм, под контрола на технолозите от изба Masi.

Класификация: Amarone della Valpolicella Classico DOC

 Произход: Лозето Vaio Armaron от Gargagnago в непосредствена близост до Sant`Ambrogio di Valpolicella , собственост на  Serego Alighieri.

 Сортове:  65% Corvina, 20% Rondinella, 15% Molinara - Serego Alighieri.

 Винификация:  Амароне е продукт на древния метод за производство на вино, наречен „appassimento” (изсушаване на гроздето). В края на Септември и началото на Октомври най добрите гроздове се оставят върху бамбукови скари в отворени помещения, осигуряващи добра естествена вентилация. Към средата на Февруари гроздето е изгубило около 35 – 40% от теглото си. Изсушеното грозде ферментира за 48 дни в големи бъчви от Славонски дъб при ниска естествена температура (сезонът е много студен). След този процес виното продължава да ферментира, докато захарта не се трансформира напълно в алкохол, следва малолактичната ферментация.

 Отлежаване: 3 години в бъчви от Славонски дъб от 6 до 20 хектолитра, 4 месеца в бъчви от черешово дърво, след това минимум 5 месеца в бутилка.

Потенциал за отлежаване:  25-30 години.

 Характеристики: Изключителни гранитови отблясъци в комбинация с дълбок рубиненочервен цвят, подсказващ за ароматите, които можете да усетите – череши, сливи, средиземноморски билки, виолетки и усещане за розмарин. В послевкуса се откриват мента, череши, сливи и шоколад. Плътно тяло, добра структура и нотки на сладост. Продължителен и запомнящ се финал

Цена: 112.00 лв. за 1 брой
« назад