бяло вино Шардоне Графин Де Ла Тур Колио ДОК 2013г. 0,75л. Вила Русиз, Италия

Вила Русиц Шардоне Графин Де Ла Тур DOC 2013

 

 Има събития, които променят съдбата ни, любов, която устоява на времето, връзки, които преминават в безкрая. Историята на фондация Вила Русиц започва с любовта!

Наименование: VQPRD DOC Collio

 Сорт: 100% Шардоне

 Произход: Колио, Фриули-Венеция Джулия, Италия. Лозята са разположени  на южни склонове около винарната. Почвата е мергел. Гъстотата на засаждане е 5500 лози/ха, с формировка Гийо.

 Винопроизводство: Перфектно узрялото грозде се обира ръчно през хладните сутрешни часове на 19-ти Септември 2013 и незабавно преминава лека преса. Мъстта се изпомпва в 225- и 500-литрови дъбови бъчви, където се провежда ферментация и отлежаване върху утайката за 8 месеца. Купажира се в съдове от неръждаема стомана, където се съхранява още година, следва 12-месечно отлежаване в бутилки.  

 Характеристики: Златисто жълт цвят  със зеленикави оттенъци и с аромат на узряла ябълка, ванилия и  цитрусови плодове, с добре интегриран нос. Шардоне Графин Де Ла Тур е Балансирано, комплексно и мощно вино.

 Предложения за сервиране: Добре се съчетава с месни и рибни ордьоври, както и с ястия с бели меса.

Награди:

Tre Bicchieri (три чаши) Vini d'Italia 2019 Gambero Rosso за реколта 2014-та и

Due Bicchieri (две чаши) за реколта 2013-та.

 

 Историята на имението Вила Русиц започва с брака на Елвин Ритер фон Захони, благородна жена от Гориция, и Теодор Карл Леополд Антон де ла Тур на 15 февруари 1868г. Двойката се мести в имота в низината Русиц, село Каприва дел Фриули, провинция Гориция, регион Фриули-Венеция Джулия, които Хектор Ритер дава на дъщеря си като сватбен подарък. Теодор де Ла Тур намира района за особено благоприятен за отглеждането на лозя и производството на вина с изключително качество. Това се дължи на няколко фактора – типа почва и климата. Почвата е съставена от глина и мергел, формирани през Еоцена. Тя е с алкално pH и е богата на калциев карбонат и силициев диоксид, които абсорбирани от лозята оказват влияние върху ароматните характеристики на гроздето и на виното.  Мекотата на климата в района е резултат от морските бризове, идващи от Адриатическо море  и Юлийските Алпи, които предпазват от студените северни ветрове.

 Съюзът на тази решителна жена с призвание за филантроп и първият енолог, които носи френски сортове във Фриули-Венеция Джулия, е съчетанието, което прави Вила Русиц уникална. Днес, страстта към винопроизводството във Вила Русиц е по-силна от всякога. 50 от 100-те хектара, които съставляват имението се отглежда като лозя, награждавайки същата тази страст с изключителни, елегантни вина.

 Екипът, който работи в лозята съчетава традиция, творчество и удоволствие, използвайки  внимателни, здравословни и екологично чисти агрономически и енологични практики за  производство на отлични вина с уникален аромат, точно както граф Теодор е направил преди два века. Това е историята на това как много векове на страст и магическата атмосфера на района Колио са комбинирани, за да се получат изключителните вина на Вила Русиц. Белите и червените вина, направени от местни и международни сортове, постоянно печелят признание от престижни конкурси и списания в Италия и в чужбина.

 

 

Цена: 69.00 лв. за 1 брой
« назад