Бяло вино Шабли Гранд Крю Шато Гренул 2010 г. 0,75 л. Ла Шаблизиен Франция

Chablis, едно от най-широко признатите имена в света на виното, се счита за част от Бургундия, въпреки че е почти на 100 км на север от Кот Д'Ор. Изтънченият  вкус, уникалният цвят и безкомпромисното качество, основаващи се на многогодишни традиции правят тези вина едни от най-продаваните в света.

Разположенo в сърцето на Grands Crus, в подножието на склона Grenouilles,  Шато  Grenouilles е изключително и уникално в Chablis. Тази площ от 7,20 хектара, красиво експонирана на югозападните склонове пред малкото градче Шабли, дава уникално рядкото Chablis Grand Crus грозде. Виното-легенда Chablis Grand Cru GRENOUILLES  идва от две малки участъци на стари 35 годишни лозя и съчетава хармония между тяло с елегантност, финес и минерални нотки.

Наименование: Chablis Grand Cru

Сорт: 100% Шардоне

 Почви: високо и средно каменисти, редуващи се минерални и варовикови вкаменелости.

Гъстота на лозите: 5000 до 6500 лози на хектар

 Разположение и изложение:

В местността на Шаблитата,  на връх Serein във високата част на лозята на Chablis Grand Cru на Grenouilles с югозападно изложение.

Средна възраст на лозята: 50 години

Резитба: по метода Guyot, двойна резитба – еднократно

(берат се гроздовете от плодни пъпки само от нови филизи)

 

Винификация:

Студено утаяване преди ферментацията, след това малолактичната ферментация протича заедно с дрождите в резервоари и малки барици.

Зреене: 16 месеца мацерация върху утайката в метални съдове и барици.

 

Характеристики:

Цвят: Светло златист блестящ цвят.

Аромат: Дискретен и фин нос с проява на елегантна свежест, долавят се цветисти аромати и нотки на ябълка, круша, праскова и ванилия.

Вкус: Първоначалното усещане и развитие в устата е съпроводено с комплексна комбинация от сочна пълнота с добре изразена свежест и минерален финал. Виното е с много ясно изразени плодови вкусове, добре определени аромати и със строг стил, което прави това вино наистина отличително Шабли.

 Препоръка: Да бъде оставено да отлежи в избата за няколко години.

 

Цена: 99.90 лв. за 1 брой
« назад