Бяло вино Тема 2012 г. 0,75 л. Ктима Павлидис, Гърция

Ktima Pavlidis Thema White

Имението Павлидис се намира в района на Драма, Северна Гърция, в малка долина, амфитеатрално обградена от три планини (Фалакро, Менокио и Пагиао) и Егейско море. Тези географски специфики осигуряват на лозята изключителен микроклимат – студени ветрове през нощта, които удължават периода на зреене и дават възможност на гроздата да достигнат оптимални нива на зрялост. Винарната е основана от Христофорус Павлидис в края на 90-те години на 20 век, след дълго проучване на подходящи места за отглеждане на висококачествени лозя.

Целта на Павлидис е производство за висококачествени вина и разкриване уникалните характеристики на района, тероар, използван от древни времена за отглеждане на лозя (близо до лозята е открит храм на Дионис, бог на виното в Древна Гърция, както и овъглено грозде, датирано от 6500 година преди новата ера). За осъществяването на тази цел са засадени 65 хектара лозя местни и международни сортове. Лозята са собственост на винарната и по този начин се контролира качеството на всеки етап от производството.

Наименование: PGI Drama

Сорт: 50 % Асиртико, 50 % Совиньон Блан

Произход: Драма, Гърция

Винопроизводство: Оптималната зрялост и точно определената дата на беритба, провеждана през нощта, допринасят за запазване сортовите аромати и естествена киселинност на гроздето. След почистване на чепките и лека преса следва мацерация с ципите при ниска температура. След това гроздето се пресира плавно и продължително и гроздовият сок се подлага на ферментация при температура 18˚C в иноксови съдове. Двумесечно отлежаване с утайката осигурява заобленост на виното.

Характеристики: Светъл жълто-зелен цвят. Комплексно на нос, интензивни аромати на екзотични плодове и лимон преливат в нотки на бял пипер и минерали. В устата е балансирано и сочно, с освежаваща киселинност. Финалът е откровен и плодов, послевкусът разкрива характерните за Асиртико свежест и землист тон.

Предложения за сервиране: Идеална компания за ордьоври с морски дарове, риба и салати. Оптималната температура на сервиране е 9–11˚C.

Алк.: 13 %

Цена: 19.90 лв. за 1 брой
« назад