Бяло вино Пти Шабли Вибрант 2017 г. 0,75 л. Ла Шаблизиен Франция

Petit Chablis AC Vibrant

La Chablisienne Petit Chablis Vibrant

Chablis, едно от най-широко признатите имена в света на виното, се счита за част от Бургундия, въпреки че е почти на 100 км на север от Кот Д'Ор. Изтънченият  вкус, уникалният цвят и безкомпромисното качество, основаващи се на многогодишни традиции правят тези вина едни от най-продаваните в света.

Счита се, че в Бургундия е започнало да се прави вино преди близо хиляда години в Клюни, в региона Маконе. Петте основни винарски региона са Шабли, Кот дьо Нюит, Кот дьо Бон, Кот Шалонез и Маконе. В зависимост от традициите в отглеждането и производството се определят отделни класове/ области (crus) – те са четири вида по големина и се означават на бутилките - Grands Crus ( северните области на р. Serein ) , Premiers Crus ( югозападните хълмисти райони ), Chablis ( североизточнте хълмсти райони )  и Petit Chablis ( областите с равна земна повърхност ).
Grands Crus – вина с това означение са изключителна рядкост. Те са само 1% от белите и 2,5% от червените, произвеждани във Франция. Има около седем Grand Cru лозя :

Les Clos
Blanchots
Bougros
Vaudеsir
Valmur
Preuses
Grenouilles

Малкото градче Chablis дава името си на едни от най-известните бели вина във Франция. В тази част на Франция се произвеждат два пъти повече бели вина, отколкото червени, главно от Шардоне. Районът е уникален със своят климат и почвен тип, което допринася за произвеждането на  вина с отличителен характер и символ за качество.
Бургундските бели вина могат успешно да стареят в продължение на 20-30 години.

Наименование: Petit Chablis

Сорт: 100% Шардоне

Почви: жълти варовикови почви

Гъстота на лозята: 5500 до 6500 лози на хектар

Разположение и изложение:

Селата на Beine, Béru, Chablis, La Chapelle Vaupelteigne, Chemilly sur Serein, Chichée, Collan, Courgis, Fleys, Fontenay, Lignorelles, Ligny le Châtel, Maligny, Poilly, Préhy, Saint Cyr le Colons, Viviers et Villy.

Средна възраст на лозята: 15 години

Резитба: По метода Guyot, берат се гроздовете от плодни пъпки само от нови филизи.

Винификация: Студено настойване преди ферментацията. Ферментацията и малолактичната ферментация протичат заедно в метални съдове.

Зреене: с последваща 3 месеца мацерация върху утайката отново в метални съдове.

Характеристики:

Цвят: Брилянтен светло златист цвят.

Аромат: изпълнен с тропически плодове, свежест и елегантност.

Вкус: Перфектен баланс в устата между сочна пълнота и минерални тонове. Завършъкът е на тропически плодове и с много добра продължителност.

Препоръка:

Много атрактивно, богато и пивко вино, най-подходящо за консумация при 12˚С.

Награди: • Vibrant (Prélude)
o Millésime 2005 : Elu Burgondia d’or (2006) - Златен медал

o Millésime 2006 : Médaille d'argent au concours de Mâcon (2007) - Сребърен медал

Les Vendanges

Цена: 24.00 лв. за 1 брой
« назад