Червено вино Фрескарипа Бардолино 2016 г. 0,75 л. Мази Италия

Frescaripa bardolino classico masi

Фрескарипа: името е свързано с наименованието на хълмистите лозя в областта Bardolino Classico. Тук заобикалящата гора и хладния бриз от езерото Гарда предоставят изключително подходящи гео-климатични условия за лозарство. Интензивният аромат и вкус на Frescaripa е резултат от влиянието на езерният климат. Мази произвежда това вино с модерен стил от традиционните за областта Венето сортове грозде – Корвина, Рондинела и Молинара. Виното е чудесна комбинация за паста, ризото и е идеално за пилешко и телешко месо.

Класификация: Bardolino Classico DOC.

Произход: Хълмовете на историческата Bardolino Classico област.

Сортове: 65% Corvina, 25% Rondinella, 10% Molinara.

Винификация: Сортовете грозде узряват по различно време. В средата на Септември се берат Molinara и Rondinella, а в края на Септември Corvina. Винификацията започва с нежно пресоване. Ферментацията протича в стоманени съдове при контролирана температура от 20-22°­С, използват се селектирани дрожди, контактът с ципите продължава от 13, а цялата ферментация - 20 дни. Процесът завършва с пълна малолактична ферментация. Виното отлежава 3 месеца в 50-90 хектолитрови славонски дъбови бъчви. Следва 1 месец отлежаване в бутилка. Потенциалът за стареене е 3 години.

Бележки на технолога: Процесът на беритбата започва още на 27 август. Прогнозирана е идеална зрялост и на трите сорта, които се използват и за производството на друго емблематично за Мази вино – Бонакоста. През пролетните месеци нивото на валежите е високо, но благодарение на постоянната добра вентилация на тази природна зона, това не е проблем. Температурите са близки до нормалните и осигуряват отлична зрялост както за белите, така и за червените сортове. Специално червените грозда имат забележителен цвят и стабилна киселинност тази година, което ще резултира в добър потенциал за отлежаване.

Характеристики: Интензивно и жизнено, виното е с керемидено червен цвят и силен аромат на череши и сушени сини сливи с нотки на пипер. Свежо и подканящо, разкрива в устата интересен баланс на червени горски плодове, диви ягоди и касис.

Цена: 14.90 лв. за 1 брой
« назад