червено вино Питос 2012 г. 0,75л. ВИ Драгомир, България

Dragomir Pitos

Сорт: Merlot– 35%,  Cabernet Sauvignon – 35%, Rubin- 30%

Златен медал на Concours Moudial de Bruxelles, 2016

Винификация: Запазвайки отношението си към най-доброто грозде от реколтата, селектирахме внимателно тези лози и подбрахме количествата от Мерло,Kаберне Совиньон и Рубин  за PITOS 2011, за да доставим и с тази реколта удоволствие на любителите на нашите вина. След внимателен ръчен гроздобер и бране в касетки, гроздето се достави до винарната с хладилни камиони. Сортира се, с цел отстраняване на всички некачествени чепки и зърна. След ронкането, гроздето постъпва в 5 тонни съдове от неръждаема стомана за ферментация. Гроздовата каша е настоена 7 дни при температура 8°С, след което е проведена 15 дневна ферментация с последваща постферментативна мацерация от 10 дни. Малолактичната ферментация на виното е изведена във френски дъбови бъчви, произведени от различна дървесина. Развитието и отлежаването на виното в бъчвите е 14 месеца, след което е купажирано и бутилирано.  Времето на бутилково съзряване е 24  месеца.

Органолептична характеристика: Красив гранатов, искрящ, дълбок и много добре съхранен. Ароматът е изключително интригуващ и многопластов, с много добра еволюция. Открояват се акцентите на  подправка, шоколад, кожа, препечени ядки, които са в пълен синхрон с вкусовите аромати. Тялото е много сочно, стегнато, с приятна зърнеста структура. Финалът е дълъг и запомнящ се.
Едно вино което трябва да бъде дегустирано!
Препоръчва се за консумация с телешко, свинско, патешко месо, зрели сирена.
Екипът на Винарско имение Драгомир създаде това вино за Вас, за да изживеете удоволствието на вековната традиция!

Лимитирана партида: от 750мл. – 9000 бутилки
Произведени реколти:
2006 Каберне Совиньон, Мерло - в топ 50 на списание ”Бакхус”;
2007 Каберне Совиньон, Мерло;
2008 Мерло, Каберне Совиньон – Сребърен медал на Vinalies,Paris
2009 Мерло, Каберне Совиньон, Рубин - Сребърен медал на Vinalies, Paris
2010 Мерло, Каберне Совиньон,Рубин - Сребърен медал на Vinalies, Paris

Виното е предназначено само за ресторанти и колекционери.

DiVino за ПИТОС, 2011:
Много плътен, гранатово червен цвят с красиви керемидени отблясъци. Купаж от Merlot & Cabernet Sauvignon & Rubin. Носът е благороден и дълбок с класически "Бордо" нотки на черна череша конфи, кафе, сушен домат, мента и червена чушка. Тялото е пищно, суперплътно и атрактивно със зрели, стегнати, зърнисти танини и дълъг ликьорено-кафеен финал - пикантен и сладък едновременно. Класно вино с много добър потенциал. (2015-2022)

Виното е в топ 50 на най- добрите български вина според Divino за 2013г. - 11 място в класацията.
Насладете му се и вие и споделете мнение с  нас.

 

 

Цена: 32.00 лв. за 1 брой
« назад