червено вино Мерло 2014г. 0,75л. Вила Басареа, Южен Сакар, България

 Villa Bassarea Merlot

Вила Басареа Мерло
Сорт: 100 % Мерло
Регион: Тракийска Низина, Южен Сакар
Алкохолно съдържание: 14%
Количествено съдържание: 750 мл
Точки и източници:
Температура на сервиране: 15 - 17 градуса
Описание:
Villa Bassarea Мерло 2014 е вино, произведено от 45 годишни лозя, намиращи се в землището на с.Коларово, общ.Харманли. Това са най-старите и най-големите по площ масиви с Мерло и Каберне совиньон, запазени до днес в България. В този факт няма нищо случайно, защото тук се произвежда най-доброто грозде Мерло, което е предпоставка и за направата на много добро вино. Специфичният климат на Южен Сакар, почвите и щедрото слънцегреене са основните предпоставки за получаването на този гроздов елексир. Нашата работа в избата е да се помогне на виното да покаже максимално своя потенциал. За целта виното не е обработвано и филтрирано и е възможна поява на благородна утайка.

За Villa Bassarea


Вила Бассареа е бутикова изба с различен подход към винопроизводството, разположена в южната част на Тракийската низина (лозаро-винарски район), в град Харманли, в непосредствена близост до новопостроената магистрала Марица и на само 8 км от древния път Виа Диагоналис.

Поради липсата на собствени лозя, имаме възможността да избираме от голям набор висококачествено местно грозде, от масиви, създадени и поддържани от реномирани лозари, някои парцели от които са на повече от 40 години.

Чрез детайлно контролиране на всяка стъпка от продукцията потвърждаваме, че всяко зрънце грозде, капка сок и нужна съставка са от възможно най-високо качество. Идеята зад нашия продукт е да се съчетаят знанията и процесите, дефинирани от модерната наука, уважението към предшествениците ни и желанието да правим вълнуващо, отличително вино.

Избрахме името Bassarea, за да окажем почит над миналото на занаята ни, целейки да вложим смисъл в името, като същевременно то да отразява идеята ни и да влага чувството за връзка с предшествениците ни.

BA'SSAREUS (Bassareus) е тракийско прозвище на Дионис, което, според гръцките обяснения, произлиза от басара (bassara) или басарис (bassaris) – дългата роба, която самото божество и Менадите (Maenads) са носили в Тракия, откъдето идват и честите именувания на Менадите – Басари (Bassarae) или Басариди (Bassarides).

Името на тази дреха също изглежда свързано с басарис (bassaris) – лисица, вероятно защото се е правила от лисичи кожи.


Други свързват името Басареус с дума на иврит, според която значението му би било същото като на гръцкото protrugês – предшественик на гроздобера. Върху някои от съдовете, открити в Южна Италия, Дионис е представен с дълга дреха, която често е смятана за тракийска басара.


Името Басареус се свързва с гръцкото (Kissos), означаващо едновременно „къща на гроздето“, „събирачът/повелителят на гроздобера“ .Създаване и първа винификация за избата – 2014 г. Винарната е с общ капацитет 70 000 литра.

Цена: 11.99 лв. за 1 брой
« назад