червено вино Мавруд Резерва Илая 2013 г. 0,75л. Винарска изба Манастира, България

Ilaya Mavrud Manastira Winery

"Винарска изба „Манастира” е специализирана в производството на висококачествени вина. Разположена е в Южна България, на 25 км. северозападно от гр. Пазарджик и на 70 км. от гр. София, в дълбока долина обградена от склоновете на Средна гора, покрай брега на река Тополница. Разположена е в най-подходящия за отглеждане на грозде регион в България – Тракийската низина. Винопроизводството в региона  се слави с хилядолетни винарски традиции.  Построена е върху територия с богато културно и историческо наследство. Доказателство за това са останките от църковно средище в миналото, което дало името на местността – „Манастира”. Нашата любов към историята, богатството на българската природа и доброто вино ни помагат да превърнем това късче земя в земен рай.

Във винарска изба „Манастира” създаваме вина, в които влагаме много желание и любов.  Група от специалисти са в основата на сътворяването на вината, получени от добре селектирано грозде от собствени лозови масиви, контролирани целогодишно. Преди да се предложат на пазара, вината имат задължително стареене в нови барици. Нашата цел е да произвеждаме бутиков продукт с високо качество, носещ  духа на древната история и в същото време на непознатото и новото.  Всяка марка има своята идентичност, изразявайки характера на виното, което представя  и правейки го емблематично."

Цветът е рубинен, наситен и плътен, с леко развитие. Ароматът е чист и приятен на червен плод, къпина и зряла черница. Вкусът е плътен и хармоничен, с акцент на ванилия с лека пикантност.  Финалът е дълъг и свеж.

Легенда за Мавруд:
Живяла по Крумово време бедна жена на име Илая сама с невръстния си син . До схлупената ѝ къщица растяла лозница. Събирала гроздето и го криела в делва до огнището. Един ден Илая с изненада установила, че е направила вино. Давала на момчето и то растяло здраво и силно.
Хан Крум имал лъвове, които вечер пускал да се разхождат свободно из улиците. Една сутрин едно от животните било намерено убито. Крум обявил, че който си признае, ще получи възнаграждение.Единствено синът на Илая признал за своята храброст. Момъкът разказал как е отгледан с вино, което му дало тази изключителна сила. Крум наредил от тази лозница да се разсаждат новите лозя на държавата. Гроздето нарекъл Мавруд, като името на юнака.

Цена: 16.80 лв. за 1 брой
бр.
« назад