червено вино Мавруд Иксцентрик Инканто 2016 г. 0,75 л. Меди Вели, България

INCANTO MAVRUD eXcentric - лимитирано производство

Произход: Тракийска низина

Сорт: Мавруд

Алкохолно съдържание: 14  % об.

Дата на гроздобера: 7 октомври

История:   eXcentric  Мавруд е второто  от серията вина, при които различното  създава стила.   То следва решимостта на винарната да работи с българските сортове, правейки от тях вина, които да разкриват големия им потенциал, разнообразието на тероари в България и уникалността на всеки от тях.

Защото  добрите вина от местните сортове са призвани да бъдат лицето и идентичността на българското винарство.

Винификация:  Това вино е направено от гроздето на едно единично лозе в района на Белащица. Имайки предвид качествата на Рубина от същото землище може да се заключи, че районът е особено подходящ за отглеждането на български червени сортове. Гроздето е набра­но на 7 октомври и е селектирано прецизно на самото лозе. В избата е   сортирано върху двойна сортировъчна маса- след ронкането с машина са отделени преминалите през ронкачката частици от чепки, повредените и зелени зърна, след което е винифицирано.  Отлежало е десет месеца във френски дъбови бъчви второ зареждане в които е протекла  малолактичната фермен­тация.  Проведен е батонаж (ежеднево вдигане на фините утайки в бъчвите). Избегната е стресиращата за вината стабилизация на студ. Нефилтрирано.

Дегустационни бележки:  Цветът е  красив, тъмно червен. Ароматният профил е богат и  атрактивен, със зрял плод, дим, шоколад и ванилия. Тялото е забележително гъвкаво и стегнато, а вкусът е пълен и кадифен.

Алк.: 14 %

Цена: 12.00 лв. за 1 брой
« назад