Червено вино Костасера Амароне класико 2012 г. 0,75 л. Мази Италия

Костасера Амароне дела Валполичела Класико

Costasera Amarone Classico DOC

Между почитателите на виното името Masi дава представа за очароващо Amarone,Soave от висока класа и вина, като Campofiorin и Brolo di Campofiorin произведени по специална технология, наречена реферментация - запазена марка на избата. Историята на избата започва още през 18 век , с историята на нейните лозя " Vaio dei Masi", разположени в прекрасна Верона, в района на Valpolicella -в земите където са живели Ромео и Жулиета и поетът Данте Алигиери. През 1353 г. Пиетро, синът на известният поет Данте Алигиери закупува голям имот в склоновете на Верона, който все още е собственост на потомците на автора на "Божествена комедия" и след внимателна реставрация днес е историческа резиденция с осем апартаменти, конферентни зали, зали за дегустации и лозя, отглеждани със страст и професионализъм, под контрола на технолозите от изба Masi.
Днес Masi Agricola се управлява от Sandro Boscaini и неговата дъщеря. Компанията се специализирала в произвеждането на премиумни вина от венециански тип,чрез използването на най-модерни технологии, следвайки вкоренените традиции при произвеждането на виното. Избата си изградила репутация на " революционер в изкуството на правене на вино ".Amarone сe явява визитна картичка на Masi. През 2004 г. списанието Wine Enthusiast посвещава декемврийското си издание на Masi Agricola, като номинира избата за " Европейска изба на годината " - избрана между конкурентни изби от висок ранг, като френската Louis Roederer, италианската Antinori и испанската Torres. Уникалността и неповторимостта на вината на Masi идва от това, че те носят културата, историята и очарованието на Венето и са оценени достойно от цял свят.

Класификация: Amarone от Valpolicella Classico DOC

Произход: Гроздето е отгледано в собствените лозя на MASI намиращи се на западните и югозападните хълмове на историческите склонове на Valpolicella Classico.

Сортове: 70% Corvina, 25% Rondinella, 5% Molinara.

Винификация: Амароне е продукт на винификационния метод познат като „appassimento” (изсушаване не гроздето). В края на септември, началото на октомври най-добрите гроздове от лозята се берат и се оставят на бамбукови скари в специални помещения, снабдени с контролна система NASA (natural appassimento super assistant). В края на януари масата на гроздовете е намаляла с около 35%(от загуба но водно съдържание), което води до концентриране на захари. Последващите процеси са: 45 дневна ферментация в големи славонски дъбови бъчви и метални съдове при ниска температура; преместване в барели от 30-40 хектолитра, където алкохолната ферментация продължава 35 дни.

Отлежаване: 24 месеца 80% от виното отлежава в 40-80 хектолитрови славонски дъбови бъчви, а 20% от него в стандартни барици (40% нови). След което виното олежава минимум 4 месеца в бутилка.

Потенциал за стареене: 30-35 години.

Характеристики: Дълбок рубиненочервен цвят с виолетови оттенъци. Чисто, много силно и комплексно на нос, с добър алкохолен баланс сред сладките аромати на сушена синя слива и стафида. Меко и сухо на небцето с типично узрял черешов аромат, комбиниран с нотки на какао и канела. Атрактивен дълъг финал, плътно тяло и меки танини.

Комбиниране с храна: Amarone е плътно вино, подходящо за печени червени меса, дивеч и твърди сирена като пармезан. Известно като вино за размишления, Amarone е прекрасен завършек на вечерята. Да се сервира при 20°­C.

Награди: Wine Spectator - 90 point October 2007 за реколта 2007

Wine Enthusiast - 90 point October 2007 за реколта 2007

Decanter - Bronze Medal - October 2007 за реколта 2007

Сребърен медал за 2003 реколта International Wine Challenge

Тук можете да видите интервю на Sandro Boscaini за Wine Spectator http://www.youtube.com/watch?v=-D488ljgWnQ

Цена: 73.00 лв. за 1 брой
« назад