ракия Гроздова Дамяна Резерва 5г. 0,50л. Дамяница, България

Rakia Damiana Damianitza

"Блендът е съставен от дестилати, които са дестилирани в интервала 1999-2002 година. Различните вина са дестилирани до различен градус, като това е определяно органолептично за всеки един. Целта беше да се получат дестилати с изразени характеристики.

Дестилатите са отлежали в дъбови бъчви, които преди това са били използвани за вино. Така те получават допълнителна комплексност от всяко едно от вината, който са попили в дъба.

В бъчвите дестилатите са отлежали между три и пет години, като през това време не са допълвани, за да се развие по-пълно вкуса и ароматите. След този период дестилатите са преместени в неръждаем съд, където отлежават още пет години.

В резултат имаме ракия, която е с напълно хомогенни вкус и аромати, но в същото време изразителни и трайни. Дъбът не доминира, както е в повечето отлежали напитки, а вече се е "вплел" в общото впечатление от продукта.

Поради дългия период на отлежаване Дамяна не е необходимо да се охлажда толкова, колкото по-малко отлежалите ракии. При прекомерно разреждане с лед губи от качествата и баланса си. Бих препоръчал да се сервира леко охладена с максимум по едно ледче на чаша."
Иво Тодоров, главен винар на Дамяница

Допълнителни обяснения: След 2008г., в следствие на синхронизация и налагане на правила, общовалидни за ЕС, на етикета на ракия трябва да се добави "дестилатна спиртна напитка". Обяснението е, че питието, което е познато по своята същност на Балканите е непознато за повечето жители на ЕС и този допълнителен текст дава указание на потребителите за естеството на продукта. Друга регулация, която е въведена е материалът за изваряване да се дестилира до минимум 85 градуса и след това да се разрежда с чиста и мека вода до желания градус (в случая 40). При такава дестилация, обаче се получава такова пречистване на вкуса и ароматите, че дестилата загубва свойте характеристики и се обезличава.

Дестилатите, от които е направена Дамяна са дестилирани много преди да влезе в сила тази регулация и са със съхранени традиционни характеристики на Българска ракия, а при отлежаването смущаващите по-тежки фракции са се изчистили и облагородили.

Продължителното отлежаване на продукта в бъчви е причина с течение на времето в бутилките да се образува фина утайка, която се дължи на екстрахираните от дъбовите бъчви частици. Тя е напълно естествена и не влияе на вкуса и ароматите на напитката. Такава утайка не е изключение при старите брендита и коняци.

Консумирайте с удоволствие и мярка!

Винена дестилатна напитка
Отлежаване : 5 години в дъбови бъчви, използвани за отлежаване на вино
и още 5 години в неръждаем съд
Лимитирано количество 5 600 бутилки - 1 литър
Алкохол: 40%
Цена: 22.27 лв. за 1 брой
« назад