бяло вино Шардоне и Совиньон Блан Иксцентрик Инканто 2017 г. 0,75л. Меди Вели, България

eXcentric Incano Chardonnay & Sauvignon Blanc Medi Valley

Серия Excentric Incanto

Това е най-младата серия в портфолиото на Medi Valley. Първата реколта от вината е 2013, като веднага след пускането си в продажба през лятото на 2014 година се наложиха в добрите търговски обекти в страната с отличното си качество, коректна цена и модерна визия изпълнена с любов към детайла. Автор на дизайна на етикетите е Йордан Желев – the Labelmaker
Серията eXcentric са вина с високо качество на ексцентрично добра цена, при които различното и странното създават стила. Заради следването на идеята за очарование те запазват думата INCANTO (от итал. „очарование“) в името си. Същността на вината eXcentric е в постигането на хармония и създаването на стил. eXcentric Incanto Вионие 2013 и eXcentric Incanto Мавруд 2013 са първите две вина в тази серия.

Произход: Долината на Струма

Сорт: Шардоне 80 %, Совиньон Блан 20 %

Алкохолно съдържание: 14 % об.

Дата на гроздобера: 16 септември на Совиньон Блан и 23 септември на Шардоне

История: eXcentric са вина при които различното и странното създават стила. Заради следването на идеята за очарование те запазват INCANTO (от итал. „очарование“) в името си. Това са отново вина от единични лозя (single vineyard), изразяващи в богатството си от аромати и вкусове различни интересни тероари. За разлика от INCANTO гроздето на едно и също лозе се винифицира по няколко различни технологии. Свободата на идеи води до създаването на вина с различни характеристики. Те отлежават независимо едно от друго и се развиват при различни условия до момента на блендирането. Създаването на eXcentric е постигане на хармония между отделните вина и създаване на стил.

Винификация: Гроздето и от двата сорта е от собствените лозя на MEDI VALLEY в землището на село Смочево. Совиньон Блан е набра¬н на 16 септември и гроздето е селектирано прецизно на самото лозе. В избата, след повторна селекция и 14 часова студена мацерация с ципите избистреният сок е ферментиран при температура 14 ºС за 45 дни. Същата селекция на гроздето е извършена и за сорта Шардоне. При него винификацията е по две различни технологии. След 14 часова студена мацерация с ципите 25 % от отделеният сок е разлят в нови, специално изработени френ¬ски дъбови бъчви, в които ферментира при температура 16-20 ºС. Останалата част е ферментирала в съд от инокс при температура 14 ºС за 45 дни. След това 15% от виното, ферментирало в инокс е отлежало 4 месеца във френ¬ски дъбови бъчви, а другата част е оставена в резервоари от инокс, в които е оформило хармонията си. На всички вина е проведен батонаж (ежеднево вдигане на фините утайки), а на шардонето в бъчви и малолактичната фермен¬тация . Блендирането на вината е извършено 14 дни преди бутилирането. Избегната е стресиращата за вината стабилизация на студ.

Дегустационни бележки: Красив сламено-жълт цвят. Многопластов аромат, изграден от ухания на цитруси, акациев мед, зрели екзотични плодове, допълнени от акценти на грейпфрут и нюанси на ванилия. Гладко, много нежно и сочно тяло. Галещ, комплексен и плодов вкус с приятна свежест. Финалът е дълъг и плодов.

 

Цена: 12.00 лв. за 1 брой
« назад