Бяло вино Пино Гри Мидалидаре 2017 г. 0,75л. Мидалидаре Естейт, с.Могилово

Midalidare Pinot Gris

МИДАЛИДАРЕ ЕСТЕЙТСИЛАТА НА МЕЧТИТЕ

 Местонахождение и история

Мидалидаре Естейт е винарско имение, разположено на 20 км северозападно от Чирпан  в село Могилово. Районът е с хилядолетни винарски традиции; вината, произведени в този край са се превозвали до Пиреа и Енос с кервани още в древносттта.  В основата на проекта стои Евгений Юсупов, руски бизнесмен, живеещ в Казахстан, а любовта му към историята, природата и доброто вино го подтикват да инвестира в село Могилово преди 2 години и да превърне това късче земя в истински оазис.

Нашата философия

Лимитирани серии вина, експериментиране с технологичните практики, стремеж към максимално изявяване на тероара  и микроклимата на  Мидалидаре. Свобода на идеите, пълна отдаденост на каузата за произвеждане на премиум вина и превръщане на имението в топ дестинация за винен туризъм

Климат

Климатът е умереноконтинентален, като Стара Планина защитава от студените ветрове от север. Продължителността на слънчевото греене е 3000 часа, а слънчевите дни са повече от 110. Лятото е горещо и сухо, с топли нощи. Зимата е студена, с обилен снеговалеж.

Екипът

Малък екип, отдаден изцяло на идеята да превърне Мидалидаре в новото бижу на българския винен небосклон.  Енолозите на избата са Ники Катеров и Сашо Алексиев – и двамата с дългогодишен опит в България и чужбина. Работили са в Австралия, Нова Зеландия, откъдето и любовта им към Совиньона; Арженина, от където и страстта им към винифициране на Малбека.

Лозята

Имението разполага с 250 декара лозя, сгушени между хълмовете на Централна Средна Гора. Белите сортове са - Sauvignon Blanc, Semillon, Pinot Gris, Chardonnay, Muscadelle, Grenache blanc  и червените -  Cabernet Franc, Melrot, Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon   и Petit Verdot, подбрани  в унисон с климатичните особености и почвените характеристики на региона.

Вината

Лимитирани серии премиум и супер премиум вина. Шест бели, едно розе и осем червени вина.  Гроздето се бере на ръка, когато е достигнало оптимална технологична зрялост. Използват се само здрави, внимателно подбрани зърна. Ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана или в 400 литрови френски  дъбови бъчви. Вината отлежават в нови френски барици, като регулярно се доливат и се следи за качествените промени, настъпващи в тях, благодарение на контакта на виното с дъбовата дървесина. Експериментира се с различни видове дъб, от различни региони и различно изпичане на дървесината.

  Имението се намира само на час и половина от София, на час от Пловдив и половин час от Стара Загора; това създава идеална предпоставка за винен туризъм, а търсещите нови културни и гурме усещания ще останат силно впечатлени от неподправената красота на околностите около избата. Тук артефактите намерени край разкопките  Карасура  и крепостта Калето пазят уникални исторически свидетелства още от неолита ( IV хил. пр.н.е.) до късното средновековие (XIV в.от н.е.). През Късната античност /началото на IV в./ крайпътната станция на разклона на големия военен път за Августа Траяна, известна под името Карасура от писмени извори, се превръща в най-мощната крепост между Филипополис и Берое /днес Стара Загора/. В Чирпан любителите на поезията на Яворов могат разгледат родната  му къща, превърната в музей. Друг известен чирпанлия е оставил отпечатък в родния си град – художникът Никола Манев, живеещ  повече   от 40 години в Париж. Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я, и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата-музей „Пейо Яворов“. Заедно с къщата, Никола Манев дарява 40 свои картини от различните периоди на творческия си път.

Сорт : 100% Pinot Gris

 Регион:  Тракийската низина е част от  големия южен български винарски район. Тя е добре защитена от студените ветрове на север от Стара планина и допълнително предпазена на юг от високите части на Родопите.

Климат:  Умереноконтинентален, с продължителност на слънчевото греене над 3000 часа през годината и над 110 ясни дни. Горещо, сухо лято с топли нощи. Мека и топла зима.

Почви: Районът е известен с голямото си разнообразие от почви, всички много подходящи за отглеждане на лозови насаждения

Беритба:  Внимателно, подборно ръчно бране в касетки и незабавна обработка при температура на гроздето от 6 до 8 С. Технологична зрялост на гроздето 24 % Brix.

Добив: 300 kg  за декар (10dka=1ha)

Винификация:  Гроздето се охлажда за 24 часа. След това се сортира ръчно  на сортировъчни линии, след което се смачква, отделят се чепките и по гравитационен път се транспортира в съд, където остава за 4-6 часа. Пресова се в кошова преса много внимателно. Следва много бавна ферментация в 2000 л съдове при много ниска  температура и добавка на френски дрожди. Виното се държи върху утайка 4 месеца.Всеки ден се извършва”батонаж” за първите 2 месеца, след това 2 пъти в седмицата.Сокът се бистри с неорганичен бистрител. Не се  прилага студена стабилизация. Следва стерилно филтриране.Алкохол: 14 % vol.

Цвят:  Наситен жълто-зелен цвят

Аромат: Аромат на бели цветя, тревисти нотки и характерен аромат на дюля

Вкус:  Много пълно тяло и отличен баланс между свежест и структура.  Траен и изключително приятен вкус на дюля и тропически плодове

Цена: 15.80 лв. за 1 брой
« назад