бяло вино Пино Гриджо Пиан дел Гризо Конти Боси Федриготи Валдадиджe ДОК 2016 г. 0,75л. Мази, Италия

PIAN DEL GRISO PINOT GRIGIO VALDADIGE DOC

Наименование:  Pinot Grigio Valdadige DOC

Сорт: 100% Pinot Grigio 

Произход: Лозята в имението Fojaneghe до Mori и Isera – Trentino на 300м. надморска височина. Почвите са типично наслоени с утаечни морени. Бризът, идващ от езерото Гарда осигурява добра температурна амплитуда и отлична проветривост на лозята.

Климатични условия: През 2009, благодарение по-високото ниво на валежите през първата част на растежа и много топлите пролетни дни, лозите се развиват щедро. Средните температури през Май и Юни са относително ниски и гроздата се втвърдяват и започват да набъбват. За щастие през първите дни на Юли дъждът спира – зреенето започва, това се идеалните условия. Беритбата започва на 7 Септември при оптимални аромат и киселинност на бялото грозде.

Винификация: Гроздата се пресоват цели, ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана при температура 14 ° -15 °­ С за около 20 дни като се използват селектирани дрожди. Виното престоява с ципите за около месец като се извършва батонаж веднъж седмично. Преди пускане на пазара почива 15 дни в бутилка. Потенциалът за отлежаване е 2 години. Характеристики:  Блед сламено жълт цвят със зеленикави оттенъци. Атрактивен букет с нотки на цитрусов плод. Свежо и плътно на небцето, във вкуса се усещат нотки на бели стафиди и лимонени кори, комбинирани с типичната минералност. Финалът разкрива добър баланс и забележителен ябълков дъх.

Комбиниране с храна: Отличен аперитив; Много добре се съчетава с антипасти и супи, както и с риба и бели меса. Да се сервира при 10°С.

Цена: 24.90 лв. за 1 брой
« назад