Бяло вино Кастило Молина Вионие резерва 2010 г. 0.75 л. Сан Педро Чили

Castillo de Molina  Viognier

Сорт: 85% Вионие, 15% Шардоне

Произход: Гроздето за това вино е отгледано в долината Колчагуа. Лозята са терасирани вертикално, с капково напояване.

Беритба: Гроздето се обира ръчно и се съхранява в 15 кг. касетки. Беритбата се провежда през третата седмица на Март. Средният добив е 10 т/ха.

Винификация: При постъпването си в избата, гроздето се пресова заедно с чепките. Алкохолната ферментация се провежда със селектирани дрожди при контролирана температура 13°C-15°C. 50% от Вионие ферментира във френски дъбови бъчви, където след това отлежава за 6 месеца. Останалите 50% ферментират и се съхраняват в стоманени танкове, за да се подсили свежестта и плодовия характер на виното. Следва малолактична ферментация на 15% от виното, с цел постигане на повече масленост, обем и комплексност. От своя страна Шардоне ферментира в дъбови бъчви, където впоследствие отлежава в продължение на 4 месеца.

Характеристики

Цвят: Бледо жълт, чист и блестящ цвят.

Аромат: Много интензивно на нос, доминират карамелизирана ябълка, кайсия, праскова и круша. Прекрасно се преплитат леки цитрусови и флорални аромати с нотки на ванила.

Вкус: Свежо и много плодово, виното впечатлява със жизненост, баланс и плътност, както и с дълъг и настойчив финал.

Комбиниране с храни: Перфектно се съчетава с тлъсти риби като сьомга и риба тон. Идеалната температура за сервиране е 10°C до 12°C

« назад